Wat is hars?

Hars is een taai, kleverig, plantaardig product dat voornamelijk gewonnen wordt uit naaldbomen. Er zijn ook verschillende kunststoffen die harsen worden genoemd. Voorbeelden van zulke kunstharsen zijn polyurethaanhars en epoxyhars.

Hars wordt wel eens verward met gom. Het verschil is dat hars oplosbaar is in alcohol, gom daarentegen is oplosbaar in water.

Harsen vinden veel toepassingen. Een heel belangrijke toepassing van tallhars (afkomstig uit de celluloseproductie) en colofonium is in de papierindustrie als papierlijm. Papierlijm wordt aan de papierpulp toegevoegd om het papier beschrijfbaar en bestand tegen vocht te maken. Er wordt zeker een miljoen ton hars per jaar gebruikt in de vorm van harszeep en dispersies. Verder wordt zeer veel natuurhars gebruikt voor de fabricage van kauwgom. Synthetische koolwaterstofharsen en vroeger ook colofoniumderivaten worden gebruikt in de kleefstofindustrie en natuurlijk de tape-industrie. Er is geen pleister die geen hars bevat. De offsetdrukinkten bevatten ook harsen, dit gebruik neemt enorm toe

  • De hars colofonium in harde vorm wordt gebruikt om de haren van een strijkstok mee in te smeren. Daardoor blijven de haren van de strijkstok “haperen” op de snaren van een viool of ander strijkinstrument. Daardoor wordt de klank gevormd.
  • Door bosmieren en waarschijnlijk andere dieren wordt hars gebruikt om bacteriën en schimmels af te remmen[1].
  • Als ontharingsmiddel. Warme hars wordt op de te ontharen lichaamsdelen aangebracht, met daarop een doek. Na afkoelen wordt de doek met de gestolde hars van de huid afgetrokken, waardoor de ongewenste haargroei meegaat.
  • Als giethars (een vloeibare kunststofhars), om allerlei producten te maken.
  • Canadabalsem is een vloeibare hars van een Canadese naaldboom die wordt gebruikt bij het maken van microscopische preparaten, als insluitmiddel.
  • Als ingrediënt van verf en als vernis bij houtbewerking.
  • Hars van onder andere wierook– en mirrestruiken wordt bewerkt tot olie en gebruikt als geurstof en geneesmiddel.
  • Tincturen van sommige geurende harssoorten, onder andere benzoë en olibanum worden gebruikt als ingrediënt in parfum.
  • Hasj, de hars van de cannabis sativa, wordt als genotmiddel gebruikt.
  • Hars wordt ook gebruikt bij handbal, om betere grip te verkrijgen op de bal.

Barnsteen, dat eigenlijk gefossiliseerde hars is, wordt veel aangetroffen in de Oostzee en de landen hieromheen. Soms wordt in barnsteen een insect aangetroffen, dat vaak nog in morfologisch perfecte staat verkeert.

Hars @ wikipedia

K

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s